Alarmni sistemi

Alarmni sistem

alarmni sistem

Klasični alarmi kao sistemi sadrže centralnu upravljačku jedinicu i ulazne i izlazne periferne uređaje. U ulazne alarmne uređaje spadaju razni senzori koji detektuju različite promene okruženja. Tu spadaju senzori pokreta (infracrveni, mikrotalasni ili kombinovani), kao i senzori loma stakla.

Sistem pametnog stana omogućava preuzimanja signala od alarmnog sistema, upravljanje putem signala koji dolaze od različitih tipova senzora. Integracija sa alarmom pruža mogućnost da se u slučaju alarma provale pokrene niz unapred utvrđenih funkcionalnosti (naizmenično paljenje i gašenje svih svetala, spuštanje i podizanje roletni, obaveštavanje korisnika odgovarajućom porukom, automatski poziv policije, oglašavanje sirene i sl.)

Protivpožarni sistem

protiv pozarni sistem

Sistem za ranu detekciju požara ne poseduje mogućnosti da spreči nastanak bilo kog početnog požara. Međutim, faza požara u kojoj se on uoči i vreme za koje reakcija otpočne generalno su bitno niži u objektima koji su zaštićeni sistemom detekcije u odnosu na one koji sistem ne poseduju i to rezultira prosečno mnogo nižim nivoom šteta, ali i spašenim ljudskim životima.

U sistem pametnog stana moguće je integrisati protivpožarni sistem. Na taj način se obezbeđuje prijem i prikaz signala koji dolaze od protivpožarnih senzora. Ti signali služe kao indikacija da se u objektu desio požar što kao za posledicu ima adekvatnu i pravovremenu reakciju. KNX sistem gasi električnu energiju, korisnik se obaveštava o izbijanju požara, automatski se poziva vatrogasna služba, oglašava se alarm. Čitav niz funkcija se unapred utvrđuju u dogovoru sa vlasnikom objekta.

U velikim objektima protivpožarni sistemi sastoje se od detektora dima, vatre, svih vrsta plinova koji nastaju na mestu požara, od centralnog alarmnog uređaja, kao i izvršnih uređaja kojima upravljaju automatske protivpožarne centrale, za prijavu, gašenje i lokalizaciju požara. Postoji mogućnost sprege KNX sistema i sa ovom vrstom protivpožarnih sistema.

Detekcija gasa

detekcija gasova

Detekcija gasa je sistem koji vrši analizu prisustva nekog gasa i alarmira ukoliko nivo gasa pređe zadatu granicu. U sistemu pametnog stana moguće je taj signal upotrebiti za prikazivanje na aplikaciji, dojavu putem sms-a, ili izvršenje nekih unapred definisanih funkcija u KNX sistemu (isključenje struje, paljenje alarma, obaveštavanje korisnika, itd.). U slučaju opasnosti zatvara se ventil i prekida se dovod gasa.

Detekcija poplave

detekcija poplave i curenja vode

Sistem detekcije poplave sadrži senzore koji detektuju prisustvo vode. Detekcija poplave omogućava da KNX sistem pametnog stana prepozna poplavu u vašem stanu, zatvori dolazni ventil vode i pokrene odgovarajući, unapred utvrđeni skup radnji (isključenje struje, paljenje alarma, obaveštavanje korisnika, itd.).