uradi sam pametan stan

Koliko košta pametan stan ?

Ne možemo da poreknemo, pametan stan ili pametna kuća jesu "cool" ! Ali, da li su stvarno vredni uloženog novca ? Odgovor na ovo pitanje uglavnom zavisi od toga šta od funkcija želite u svom pametnom stanu ili pametnoj kući, kao i način na koji se rešenje koje odaberete implementira. Svaki objekat je projekat za sebe, i ne postoji univerzalno rešenje koje odgovara svakom stanu, čak i ako se radi o stanovima iste strukture. Neki korisnici žele da upravljaju sa par svetiljki, dok drugi žele da upravljaju samo sa grejanjem ili roletnama. Naravno, postoje i korisnici koji žele da "opamete" ceo stan ili kuću, što je svakako stvar izbora korisnika.

Dakle, planiranje je svakako veoma bitan deo projektovanja sistema, i teško se može odvijati bez interakcije sa korisnikom. Projektant ili sistem integrator mora korisniku predočiti šta su mogućnosti sistema koji se nudi, i zajednički sa korisnikom dogovoriti funkcije potrebne za realizaciju korisnikovih zahteva.

Pre nego počnete sa planiranjem i "projektovanjem" Vašeg sistema, bilo bi dobro da razumete šta je to što planirate, i šta je to što od sistema želite da dobijete po završetku. Ne brinite, pomoć je tu :)

Zašto vam treba sistem pametnog stana ili pametne kuće ? Budimo iskreni, verovatno Vam ne "treba" u smislu da bez njega ne možete za živite u svom domu. Sa druge strane, postoji mnogo razloga zašto želite da imate ovakav sistem. Sistem svakako nosi određeni inicijalni trošak za ugradnju i implementaciju ali je, uz dobru konsultaiju sa sistem integratorom, potencijal da sistem štedi novac i smanji operativne troškove velik.

Evo nekoliko razloga zašto bi želeli sistem pametnog stana ili pametne kuće u Vašem domu :

Ušteda energije

Pretpostavljamo da ste do sada čuli puno priče o tome kako je moguće uštedeti veliku količinu novca pravilno upravljajući temperaturom u stanu ili kući putem pametnih termostata ? Ovo je verovatno jedan od primarnih razloga zašto se korisnici odlučuju da svoju kuću ili stan opreme sistemom kućne automatike. Ne samo da Vam sistem omogućava da postavite rutine koje će on ponvaljati (primera radi podešavanje temperature kada niste kući, pripremanje temperature pre Vašeg povratka kući ...) , već će omogućiti i upravljanje bazirano na geolokaciji korisnika. Ovo znači da sistem moće da prepozna da se vraćate kući, i uključi grejanje tokom zime, ili hlađenje tokom leta. Ovo su samo neke od funkcija pametnih termostata, a ima ih još mnogo. Ova funkcija pametnog stana ili kuće jedna je od omiljenih za kompanije ili pojedince koji se bave iznajmljivanjem prostora. Uz kombinaciju sa alarmnim sistemom i pametnim bravama, čini posao iznajmljivanja mnogo lakšim i sigurnijim, a korisnicima pruža veći nivo konfora.

Upravljanje rasvetom

Da li se sećate kada su Vas roditelji budili za školu tako što uključe svetlo u Vašoj sobi ? Pametan stan može kombinovati upravljanje rasvetom sa Vašim dnevnim rutinama, i uključivati ili isključivati svetla po Vašim zahtevima. Detektor pokreta može uključivati svetlo na 50% intenziteta u prolazima i koridorima dok idete u kupatilo tokom noći. Ukoliko imate više krugova rasvete u prostoriji, njihovo kombinovanje u svetlosne scene je jednostavno i intuitivno. Pokušajte da zamislite situaciju da u dnevnoj sobi imate 5 krugova rasvete koji se dimuju, i da svaki put podešavate na isti način intenzitet svetla svake pojedinačne svetiljke? Ovo su samo neke od ideja šta u sistem pametnog stana ili kuće donosi upravljanje rasvetom.

Sistemi bezbednosti

Sigurnost Vašeg doma je veoma bitna stavka u današnje vreme. Kako se sistemi kućne automatike oslanjaju na centralne urešaje za upravljanje svim povezanim sistemima, prirodno je da u taj sistem integrišete i sisteme bezbednosti. Ne samo da možete da koristite neke od signala iz alarmnog sistema za upravljanje pametnim stanom (primera radi signal poplave, signal požara, signal provale ...) već možete koristiti informacije iz sistema bezbednosti da pokrenete neku scenu u sistemu pametnog stana. Dobar primer je svakako da kada uključiti alarmni sistem u FULL ARM mod rada, napustili ste kući, pa bi bilo prirodno da se isključe sva svetla i potrošači koji trebaju da budu isključeni kada ste odsutni, da se roletne spuste, a grejanje ili hlađenje podesi na štedljivi mod rada.

Hobi ili tech-geek

poslednjih godina i osobe sa manje znanja o tehnologiji i tehnici postali su ljubitelji modernih tehnologija, i rado ih prate i koriste. Zašto ? Zato što im moderne komunikacione tehnologije daju mogućnosti koje do tada nisu imali, kao i mogućnost da ih koriste bez potrebe da su se obrazovali u elektro struci.

Udobnost

Svakako, udobnost je veliki faktor u odlučivanju o instalaciji ovakvih sistema. Mogućnost da kompletnim domom upravljate sa mobilnog telefona bez obzira gde se nalazite, mogućnost da se uređaji sami uključuju i isključuju u zadato vreme, da sistem prati Vašu dnevnu rutinu samo su neke od opcija ovakvih sistema koji čine zivot udobnijim.

CENA PO KVADRATU ?

Verovatno isto koliko Vas košta i televizor po kvadratu stana ?!?! Šalimo se, naravno! Ovo nije sistem koji je moguće uklapati po kvadratnom metru stambenog objekta, jer jednostavno od broja funkcija koje korisnik želi da implementira zavisi i cena samog sistema. Na stranici PAKETI možete pogledati neka od rešenja, koja su kreirana orijentacioni, da bi korisnici stekli utisak koliko ovakav sistem košta. Svakako, kao što smo i rekli na početku, svaki sistem je jedinstven, i nastaje kao zahtev korisnika, a ne sistemsko rešenje koje nudimo kao "gotov sistem".

Probajte naš KALUKULATOR pomoću kojeg možete za nekolio minuta saznati cenu sistema pametnog stna ili pametne kuće.

Cena?

Cena sistema ne bi trebalo da bude primarni činilac u odlučivanju o sistemu. Mogućnost povrata investicije u ovakav sistem je merljiv novcem, konfor koji Vam sistem pruža nije merljiv !

Drugi tekstovi o sistemima kućne automatike

.

.

.
.

.

.
.

.

.

© 2020 Jedna mala firma doo. Sva prava zadržana | Dizajn W3layouts.