uradi sam pametan stan

Zašto je "Uradi sam pametan stan" loša ideja ?

Vreme "uradi sam" instalacija kućne automatike je došlo. Velik broj proizvođača , bez potrebe da napominjemo da su u pitanju mali proizvođači sa bliskog istoka, nudi tržištu putem internet sajtova uređaje koji će "opametiti" njihov dom. Veliki broj naših klijenata ima slične ideje, pokušavajući da kupi neku cool igračku ili da za malo novca napravi sistem pametne kuće ili pametnog stana. Pokušaćemo da objasnimo zašto ovo i nije baš najbolja ideja ukoliko stvarno želite sistem kućne automatike koji radi !

Slabo planiranje i impulsivna kupovina

Ozbiljan problem u sistemima pametne kuće i pametnog stana je nerazumevanje koncepta, odnosno ideje šta je ustvari sistem pametnog stana ili pametne kuće. Nažalost, većina njih podrazumeva pod pametnom kućom mogućnost daljinskog upravljanja, ili upravalja glasovnim komandama. Bez pravilnog planiranja i postavljanja strukture, sistem jednostavno neće funkcionisati dobro. Veliki broj sistema "pametna kuća" ili "pametan stan" koje danas možete pronaći na tržištu nemaju mogućnost međusobne komunikacije, jer ne koriste istu tehnologiju. Pravilan pristup podrazumeva iskren odgovor od budućeg korisnika šta stvarno želi od sistema. Planirajte sistem tako da koristite uređaje koji su se pokazali dobro u eksploataciji, i koji daju mogućnost naknadnog proširenja sistema.

"Uređaj nije kompatibilan" ili "Uređaj nije podržan" - Igra bez kraja

Ovo je česta poruka, ne samo u sistemima pametne kuće i pametnog stana. Sa strane korisnika češto ćemo čuti (kao odgovor na ove poruke) “Ovaj uređaj ne radi” ili “Kako jedan proradi, drugi uređaj upadne u problem”. Naravno, najlakše je problem prebaciti na drugog, optužujući provajdera usluga ili proizvođača opreme. Ovo je BAŠ jedan od razloga zašto sistemima kućne automatike treba da se bave osobe kojima je to struka, kako dizajniranje sistema, kao i izvođenje i puštanje u rad. KNX, Zigbee i WIFI su dans veoma česti protokoli za komunikaciju uređaja kućne automatike. Različiti protokoli iziskuju znanje za njihovu pravilnu implementaciju.

Da li automatizujete ili komplikujete?

Ako je potrebno da otvorite nekoliko aplikacija ili uzmete nekoliko daljinskih upravljača, da li stvarno imate pametan sistem ? Jednom aplikacijom upravljate rasvetom, drugom grejanjem i klimatizacijom, treca šalje signal roletnama, četvrtom pregledate kamere ispred Vašeg doma .... Budimo sikreni, ovo je kao da sa sobom nosite 10 daljinskih upravljača da bi upravljali različitim urešajima. TO nije pametna kuća !!! Pored toga, ti urešaji i sistemi mešusobno nemaju nikakvu interakciju. Da li je problem bio na početku implementacije ? Da, loše planiranje i projektovanje dovodi do toga da svi uređaji rade nezavisno (ako rade) !

Vaša kućna mreža može biti problem !

Zamislite da je Vaša mreža ulica sa puno ukrštanja i puno semafora. Svi žični i bežžični uređaji koji moriste Vašu mrežu su vozila u toj ulici. Iskreno, to je puno nije saobraćaja, zar ne?. Nekoliko mobilnih telefona i računar. Ali, tokom vremena, dodali ste nekoliko tablet uređaja, pametan televizor, apple TV uređaj, nekoliko kamera .... i , šta se desilo sa mrežom ? Postala je spora. Unapređenje ili prilagođavanje mreže bitan je deo infrastrukture sistema automatike.

Pitanje sigurnosti i privatnosti

Zatvoreni sistemi, ne samo pametne kuće i pametnog stana imaju zatvorene i zaključane kanale komunikacije, čime obezbeđuju i sigurnost same komunikacije. Praktično gledano, svaki otvoreni protokol izložen je više ili manje mogućnosti da se isčita ili reprodukuje, pa čak i zloupotrebi!

Ima li razlike u ceni? Da li je razlika vredna gubitka?

Da, sistemi URADI SAM verovatno jesu jeftiniji od profesionalnih sistema, ali ne mogu da pruže stabilnost i pouzdanost koju pruža profesionalni sistem !

Drugi tekstovi o sistemima kućne automatike

.

.

.
.

.

.
.

.

.

© 2020 Jedna mala firma doo. Sva prava zadržana | Dizajn W3layouts.