Uradi sam

(ili možda bolje nemoj ….)

URADI SAM (ili možda bolje nemoj ....)

„Uradi sam“ ili sam svoj majstor postali su česti u mnogim poljima. Od lečenja prehlade i bolova u sinusima, do popravke veš mašine google je postao prijatelj svim entuzijastima koji žele da nešto urade sami. Razlozi za ovakav pristup su raznoliki, od ideje kako će takvom popravkom „proći“ jeftinije, do željom da se neki posao završi brzo. Američka mreža DIY Network napravila je specijalizovani kanal za sve male majstore, i koliko se može videti po istraživanjima tržišta koje objavljuju, ide im prilično dobro.

Uradi sam način razmišljanja i ponašanja preneo se polako i na polje kućne automatike, odnosno pametnih stanova i pametnih kuća. Kompanija za istraživanje tržišta Parks associates tvrdi da je 16% kuća u nekoj meri automatizovano, bez pravljenja razlike da li je u pitanju jedan „pametan“ uređaj ili kompletan sistem. Svakako, ovaj procent znači globalno veliko tržište, i ogroman potencijal kako za sisteme i uređaje, tako i za majstore sa početka priče. 

Poslednjih godina svedoci smo veoma brzog odgovora proizvođača kućnih aparata na želje korisnika da budu povezani sa svojim domom ili sa pojedinim uređajima u svom domu. Uređaji bele tehnike poslednje generacije sadrže u sebi mogućnost povezivanja sa aplikacijom za mobilni telefon, te omogućavaju korisniku da proveri stanje uređaja, proveri određenje parametre na samom uređaju, pokrene neki program ili funkciju na njima i slično. Primera radi, možete proveriti koliko je vremena preostalo do završetka programa vaše mašine za pranje veša. Nažalost, i dalje morate na tradicionalan način mašinu napuniti vešom i potrebnim deterdžentima.

Većina uređaja koji se oslanjaju na IOT (Internet of Things) kao način komunikacije koristi jednostavne korisničke interfejse na mobilnom telefonu čime je uradi sam, gledajući samo jedan uređaj, doveden do granice gde stvarno nije potrebno angažovati profesionalca za ovakvu „integraciju“. Potrebno je uređaj povezati na kućnu WiFi mrežu, kreirati korisnički nalog, i uređaj se pojavljuje u aplikaciji. Funkcije koje je proizvođač predvideo kao moguće su tu , pred vama, u aplikaciji. Iako izgleda da je ovo kraj integracije uređaja , u stvari je to tek početak. Pod uslovom da imamo 10-ak IOT uređaja u kući (pametne sijalice, video interfon, mašina za pranje veša, mašina za sušenje veša, Smart TV …. ) imaćemo verovatno 10-ak aplikacija za upravljanje. Tu praktično počinje problem. Svi ovi uređaji pojedinačno će funkcionisati , ali njihova međusobna interakcija ne postoji. 

Uzmimo za primer scenario odlaska od kuće. Izlazite iz kuće, i krećete na posao. Dakle, kuća će narednih 8-9 sati biti prazna. Potrebno je da sama kuća to nekako zna, i pokrene niz događaja koji su logični kada je kuća prazna. Sledi primer događaja koji bi trebalo da se dese kada napustite kuću :

1.     Spustiti sve roletne u kuće, kako iz razloga bezbednosti, tako i zbog čuvanja toplotne energije

2.     Isključiti sve svetiljke i utičnice (ostavićete uključene utičnice koje koriste frižider i slični uređaji kojima je potrebno stalno napajanje)

3.     Podesiti temperaturu prostora na ekonomičan mod rada

4.     Poslati informaciju usisivaču (iRobot ili sličnom) da je kuća prazna i da slobodno može da krene da radi

5.     Poslati informaciju mašini za pranje veša (koju ste predhodno napunili vešom i deterdžentom) da pokrene program i da ga završi u vreme kada se vražate kući

6.     Isključiti TV i muzičke uređaje

Ovo je primer sleda događaja kada napuštate kući. Da, sve omo može da radi as nezavisnim sistemima i uređajima koje ste sami postavili i pokrenuli. No, postoji nekoliko problema koji se javljaju kod ovakvog načina  upravljanja.

PROBLEM 1. Svi uređaji rade nezavisno. Ne, to nikako nije prednost, to je problem i to na više nivoa. Prvenstveno problem se ogleda u tome što je potrebno da otvorite nekoliko aplikacija na mobilnom telefonu, i na svakoj od njih„surfujete“ do stranice na kojoj se nalazi komanda koju je potrebno zadati tom uređaju. Gubljenje vremena, zar ne ?

PROBLEM 2. Svi uređaji rade nezavisno. Ne, ne ponavljam se, ovo jeste problem. Uređaji nemaju nikakvu međusobnu interakciju. Jednostavno, svako izvršava komandu koja mu je zadata, bez komunikacije i razmene informacija sa drugim sistemom. Da uprostim, iako je napolju toplo i sunce sija neobično za februar (bar Vam tako javlja meteo stanica ili servis vremenske prognoze na koji ste pretplaćeni), vaše roletne se neće pokrenuti da puste nešto od te toplote u kuću, i time umanje količinu energije potrebne za grejanje. Prosto, meteo stanica i roletne nisu deo istog sistema.

PROBLEM 3. Provera statusa izvršenih komandi. Opet se vraćamo na problem broj 1 gde je potrebno da pojedinačno otvorite svaku apliakciju da bi proverili status sistema ili uređaja. Zamorno , zar ne ?

REŠENJE … ne, ne prodajem Vam univerzalno rešenje koje imamo samo mi u ponudi, niti išta slično. Rešenje, bar po onome što sada vidimo na tržištu ne postoji u obliku jednog uređaja koji će sve IoT i uređaje kućne automatike povezati pod jednu „kapu“. Da li je to potrebno tržitu ? Po mom mišljenju da, jer će uradi sam majstori dobiti vetar u leđa da nastave sa pojedinačnim projektima i integrišu raznorodne uređaje u jednu apliakciju.

Vredi pogledati IFTTT servis, ovo je jedna od interesantnijih ideja za povezivanje raznorodnih sistema i usluga. www.ifttt.com pa probajte sami. Ukoliko želite da Vam se uključi svetiljka svaki put kada predsednik USA potpiše novi zakon, MOŽE. Zvuči glupo, ali je moguće integrisati mnogo stvari koje poseduju interface ka ovom servisu. Čak i ako ga nemaju, možete samo kreirati neku komandu, i to prilično jednostavno.

Pored IFTTT koji je meni omiljeni servis u ovom polju, postoji i mnogo alternativa (ne znam da li je alternativa prava reč, ipak je IFTTT moj izbor, ne tvrdim da je najbolji ili najkvalitetniji). Zapier, Microsoft Flow, Automate.io i mnogi drugi ipak su okrenuti nekim drugim tržištima, i zato predlažem da probate IFTTT ako pričamo o kućnoj automatici. (sad već zvučim kao prodavac IFTTT-a ).

Majstori, pustite mašti na volju, a ja ću sačekati ipak neki uređaj koji ću moći da postavim kući, a ne u oblaku, i gde ću kroz jednostavan interface moći da povežem sve što poželim. Čim ga pronađem, reklamiraću ga !