Sistem pametnog stana nervira svakog korisnika

Kada ne radi !

Sistem pametnog stana nervira svakog korisnika u jednom slučaju. Kada ne radi !

Razgovarajući sa prijateljima i kupcima, često dođemo do pitanja šta je stvarno sistem pametnog stana i šta bi takav sistem trebalo da radi? Relativno nov pojam kod nas, i nažalost zatrpan sa raznih strana uređajima koji koriste predznak smart.

Uvek pokušavam da izbegnem razgovor o vrsti kablova, komunikacionim protokolima i uređajima koji se koriste. Kupca ili potencijalnog kupca ne bi trebalo da interesuje specifikacija kabla i količina bakra u istom, kao ni processor u uređaju koji obavlja neku funkciju. Ono što bi po mom mišljenju trebalo biti fokus razgovora je svakako način interakcije budućeg korisnika sistema sa samim sistemom pametnog stana. 

NEMOJTE SE POKORAVATI TEHNOLOGIJI

Posle intalacije sistema pametnog stana, većina korisnika uradi istu stvar : otvori apliakciju na mobilnom telefonu i uključi/isključi neku svetiljku. Takav novi način upravljanja povezanim uređajima daje im osećaj da su kući podigli na neki drugi nivo. Da, jesu, ali ono što je stvarno pametan stan daleko je napredniji od daljinskog upravljanja.

Oglasi su preplavljeni “pametnim” uređajima, od termostata do sijalica koje se upravljaju putem apliakcije za mobilni telefon ili tablet uređaj. Ponovo se vraćamo na predhodnu rečenicu, gde korisnik “zavrne” sijalicu u sijalično grlo, instalira apliakciju na mobilnom teleofnu, i u nekoliko klikova dobija mogućnost da tom sijalicom upravlja. Ono što gubi ovakvim načinom “implementacije” je prekidač ! Posle kratkog vremena, korisnik dolazi kući tokom noći sa praznom baterijom na mobilnom telefonu, I prvo što radi je da po mraku traži punjač telefona da bi uključio svetlo.

Naravno, ovaj problem se u pravom sistemu pametnog stana rešava senzorom prisustva, ili kombinovanim senzorom pokreta i osvetljaja. U krajnjem slučaju, tasterom koji upravlja tim svetlom.

Svi potrošači i uređaji koji treba da budu deo Sistema pametnog stana treba da imaju mogućnost “ručnog” upravljanja, odnosno mogućnost da se bez obzira što se nalaze u apliakciji za mobini telefon, mogu upravljati i putem tastera/prekidača.

NISTE JEDINI KORISNIK U STANU

Korisnici prilikom odabira i instalacije sistema pametnog stana često zaboravljaju da nisu jedini koji treba da koriste funckije sistema. Nekada je tu baka od 78 godina, a nekada deca od 4 godine. Uz sav entuzijazam koji lično posedujem, i koji dolazi prvenstveno od ljubavi prema tehnici i tehnologiji, ove korisnike sistema nikada nisam zaboravio tokom projektovanja i izvođenja sistema. Jednostavno, sistem mora da funkcioniše i bez mobilnog telefona ili tablet uređaja.

OGRANIČITE ŠTETU

Kao i sa svakim drugim uređajem, prvo pitanje koje se postavlja je : šta kada prestane da radi ? Ako je sistem sastavljen od različitih proizvođača (ne ubrajamo ovde KNX system kojem je to prirodno okruženje),  uvek morate sebi postaviti pitanje : šta ako neki od uređaja  otkaže? 

Prilikom specificiranja sistema pokušajte da predupredite ovakvu štetu, Primer dobrog rešenja je Philips HUE sijalica. Za one koji ne znaju, radi se o Philips povezanom sistemu, koji putem HUB-a omogućava upravljanje svetiljkama u Vašem stanu. No, kada dođe do problema u radu HUB-u ili gubitka internet konekcije, sijalice nastavljaju da rade putem klasičnog prekidača, I omogućavaju korisniku da problem ne rešava u mraku 🙂

Loš primer je Nest thermostat, koji je prikom jedne od nadogradnji apliakcije prestao da greje !

Dakle, o problemima razmišljajte pre izbora uređaja koje postavljate, kao i o održavanju, zamenskim delovima, i još nečemu što je postalo veoma bitno. KOMPATIBILNOST. Uređaji i proizvođači dolaze i odlaze, a Vi očekujete da Vas sistem služi godinama. Po tome birajte i proizvođača koji već postoji godinama, i za koga verujete da će za 5 ili 10 godina imati zamenski uređaj ili rešenje ukoliko neki od elemenata Vašeg sistema otkaže.

NAJBOLJA APLIKACIJA JE ONA KOJU NE MORATE DA KORISTITE

Sistem pametnog stana naravno poseduje apliakciju. Čak bi se mogli pohvaliti da je apliakcija koju koristimo veoma napredna, da omogućava i običnim i “super” korisnicima da upravljaju sistemom, podešavaju parameter, pokreću scene, podešavaju tajmere … Budimo iskreni, najbrži način za upravljanje uređajima je onaj koji sada koristite. PREKIDAČ. Naravno, apliakcija ima svoje brojne primene, kao kada proveravate da li ste isključili neki potrošač, ukoliko imate kuću i ne želite da obilazite spratove proveravajući stanje roletni, svetla ili klime …. ili ukoliko ste se već namestili da gledate film, a telefon Vam je pri ruci i ne ustaje vam se. Aplikacija za mobilni telefon treba da bude nadogradnja sistema, a ne nejgova osnova.

Nemojte me pogrešno shvatiti, ne izbacujem potrebu za sistemom pametnog stana, već želim da Vam taj sistem predstavim na način na koji ga ja vidim. On treba da radi za Vas, a ne vi za njega. Iskustvo prikupljeno kroz razgovore sa korisnicima ne može se pronaći u brošuri proizvođača.

Upravljanje glasom koje poslednjih par godina postaje izuzetno popularno omogućava svim korisnicima da ravnomerno koriste sistem (ukoliko govore engleski,nemački, francuski, španski, turski …. Ili neki od podržanih jezika). Jedina mana ovog Sistema je što je takođe potrebno neko vreme, kao I prilikom upotrebe apliakcije, da sistem obradi komandu I reaguje na nju. Uz to, I sa dobrim govorom jezika dešava se da sistem ne razume konadu zbog buke u prostoru, akcenta ili kvaliteta internet veze.

SISTEM PAMETNOG STANA TREBA DA SE NALAZI U STANU

Možda podnaslov izgleda kao pleonazam, ali nije. Svi elementi bitni za funkcionisanje Sistema treba da budu integralni deo Sistema, I treba da se nalaze u objektu kojim se upravlja. Cloud (oblak) nije ništa magično, u pitanju je računar sličan Vašem koji se nalazi negde na svetu, prikuplja informacije koje je Vaš sistem prosledio, procesira ih I vraća sistemu “rešenje”, odnosno komandu koju treba da izvrši.  Problem nastaje što je Cloud I dalje računar, može se desiti da izgubi konekciju sa internetom, da ima potrebu da instalira neku nadogradnju ili sličan događaj koji uzrokuje njegov zastoj. Takođe, I Vaša internet konekcija u stanu može otkazati. Ukoliko ovakav događaj utiče na funkcionalnosti Vašeg Sistema više od 10%, imate problem !

ŠTA IZABRATI

Za početak, razgovarajte sa nekim ko razume materiju, i može da sa jedne strane sagleda Vaše potrebe sada i u budućnosti (da, veoma je bitno da sistem naknadno možete nadograditi), ali i da Vam ponudi opcije za koje verovatno i ne znate. Sistemi su različiti, zahtevaju različitu instalaciju i načine povezivanja, neki i specifične uređaje kao delove sistema, i sve ovo treba predvideti pre početka radova na polaganju elektro instalacija da bi dobili najbolji sistem.

P.S. Možete živeti bez sistema pametnog stana. Takođe, možete živeti i bez pametnog telefona, bez računara i interneta, bez parking senzora na automobilu …..