Arhitektura tehnologije

Najteži deo kompletnog projekta kućne automatike leži u ponudi, ili tačnije rečeno u kreiranju sistema koji će odgovoriti na zahteve kupaca.

Arhitektura tehnologije

Najteži deo kompletnog projekta kućne automatike leži u ponudi, ili tačnije rečeno u kreiranju sistema koji će odgovoriti na zahteve kupaca. Problem, ili bar najveći deo problema nalazi se u znanju kupca o tehnici i tehnologiji koja je predmet ponude. Biću iskren, verovatno bih imao isti problem da mi neko ponudi svemirki brod, i omogući mi da sam biram šta želim od funkcija i nadogradnji. Dobro, ja neću kupovati svemirski brod (bar ne u neko skorije vreme 😉 ) , ali kupaca sistema kućne automatike, pametnog stana i pametne kuće je sve više. Iskustveno većina njih, čak i oni prilično tehnički obrazovani, nisu sigurni šta im je potrebno od funckija, šta će koristiti a šta ne, i veoma malo znaju o dostupnim tehnologijama i sistemima koji su dostupni na tržištu. Veliki broj ponuđača (i ja sam među njima) nude različite tehnologije i različite sisteme pametnog stana i pametne kuće, pa potpuno shvatam kupca koji u moru ponuda traži BAŠ ono što će mu odgovarati u BUDUĆNOSTI ! Da, kupac traži sistem koji će zadovoljiti njegove potrebe i zahteve jednog dana, pošto u većini slučajeva takav sistem kupuju pre useljenja ili tokom gradnje, potom dolazi period privikavanja na sistem i upoznavanja sa mogućnostima, i posle 3-6 meseci kupac ima zahteve na koje sistem treba da odgovori. I naravno, sistem koji kupi treba da ga služi bar 15-20 godina, a uz napredak tehnologije čiji smo svedoci, teško je predvideti šta dolazi. Takođe, za razliku od automobila, kupci retko imaju priliko da “probaju” sistem, niti im je 20 minuta u izložbenom salonu dovoljno da shvate šta su mogućnosti sistema.

Ne mogu da kažem da ja ili bilo koji drugi ponuđač ima NAJBOLJI sistem, svako od nas ima rešenje koji je osmišljeno da radi određene stvari na određeni način. Proizvođači su tu da vaš “počešu” na mestima gde Vas svrbi (upravljanje grejanjem, isključenje uređaja u određeno vreme …), ali svi pokušavaju da upakuju svoje rešenje kao kompletno rešenje za Vaš pametan stan ili pametnu kuću. Radio sam 8 godina za kompaniju koja prodaje najskuplji sistem kontrole / nadzora / upravljanja na svetu, sa referencama koje se moraju poštovati. Od vojnih baza do većine državnih institucija, baš ovaj sistem upravlja različitim sistemima, vrši nadzor nad njihovim radom ili obaveštava korisnika o nekim događajima. Ali, kada dodju do toga da treba da uključe tri svetla i pokrenu pet roletni …. nemaju način da odgovore iz prostog razloga što tehnologija koju koriste nije namenjena za takvu funkciju. Takođe, više iz radoznalosti kupovao sam (i još kupujem) većinu sistema kućne automatike koji postoje na tržištu u pokušaju da dobro upoznam konkurenciju, i viđao sam slična rešenja. Ili previše robusna za funkciju koju treba da izvrše, ili na ivici mogućnosti da uključe tri potrošača istovremeno.

MI, hajde da kažemo sistem integratori pošto nemam bolji opis , a ovom se koriste različite profesije pa nisam baš ljubitelj da se tako zovem, treba kupcu da predstavimo MOGUĆNOSTI sistema, ili bolje rečeno SVE mogućnosti sistema, da sam njim porazgovaramo o tome šta je namena objketa, namena svake pojedinačne prostorije i šta je njegov stil života. Sistem ne izgleda isto kod osobe sa posebnim potrebama i kod direktora neke kompanije. Jednostavno, imaju različite zahteve koje postavljaju pred sistem, različita očekivanja i svakako žele različite funckije. Da, dobro ste shvatili, ovaj sistem treba da bude potpuno prilagođen korisniku i SADA i u BUDUĆNOSTI. Kada pričamo o budućnosti, sistem integrator treba da shvati šta je granica sistema, šta je to što kupcu treba, a da to i ne zna, kao i šta može u budućnosti da traži od sistema.

Tekst pišem kao odgovor na često pitanje imate li neki paket ? Ne, nemamo, ne nudimo olovke ili plan dijete pa da možemo da iz rukava istresemo tipsko rešenje koje će zadovoljiti svakog kupca. Sistem pametnog stana koji mi nudimo stvarno je “skrojen po meri kupca”, i želimo da se kupac udobno oseća koristeći sistem i funckije koje su mu ponuđene. Baš iz tog razloga, kada razgovaramo sa kupcem postavljamo se kao ARHITEKTA tehnologije birajući za kupca rešenje za koje on možda i ne zna da postoji.

Znanje, iskustvo i u najvećoj meri povratna informacija do postojećih korisnika u mnogome pomaže da možemo krog informacije koje dobijemo pomognemo sledećem kupcu.

Dragi budući kupci, bez razlike da li sistem kupujete kod nas ili konkurencije, razgovarajte o tehnologiji koja se koristi, razgovarajte o mogućnostima sistema sada, o nadogradnjama kroz period korištenja, o dostupnim funkcijama, o proizvođaču (više od jednog je prestao da prozivodi sistem ili je promenio fokus poslovanja na nešto drugo), pričajte o tome šta će biti u budućnosti jednako kao o onome šta je sada. Sistemi kućne automatike zahtevaju i ožičenje, pa budite sigurni da postoji drugi proizvođač koji će koristiti istu ili sličnu tehnologiju ukoliko Vaš izabrani nestane sa tržišta.

Tu je google, tu su forumi, tu su sajtovi proizvođača, sada je tu i veliki broj postojećih korisnika, raspitajte se dobro šta je sistem koji kupujete! Nemojte da Vam bude teško da potrošite dan ili dva na izbor, sa tim sistemom i njegovim prednostima (i manama) treba da živite i družite se puno godina!