Pametan stan ili pametna kuća nisu jasno definisani pojmovi jer različite profesije isti pojam tumače na različite načine. Ekolozi će reći da je u pitanju kuća koja je napravljena u skladu sa prirodom, građevinci da se radi o kući sagrađenoj od ekoloških materijala, dok će električari taj pojam koristiti kao opis vrste instalacija koje se postavljaju u kući.

Pametan ili inteligentan stan po definiciji se ne razlikuje mnogo od definicije ljudske inteligencije. Ako za ljude možemo da kažemo da su inteligentni ukoliko imaju sposobnost da brzo i ispravno reaguju na događaje iz spoljnog sveta, onda za pametan stan možemo reći da se njegova inteligencija ogleda u tome da prikupljanjem informacija putem različitih senzora pravilno reaguje i izvršava određene radnje.

Iako proces rada pametne kuće izgleda na prvi pogled komplikovan, u pozadini se nalazi mreža senzora i izvršnih elemenata, te mozak sistema kao uređaj koji vrši odlučivanje. Praktično, kada mozak dobije informaciju od nekog senzora, on vrši obradu te informacije po unapred zadatim pravilima i prosleđuje izvršnom elementu komandu koju treba da izvrši.

OSNOVNE FUNKCIJE

SVETLO

Kontrola svetla svakako spada u jedno od osnovnih funkcija pametnog stana odnosno pametne kuće. KNX sistem koji upravlja instalacijama pametne kuće omogućava kompletno upravljanje svetlom: uključivanje/isključivanje, podešavanje intenziteta svetla, automatsko upravljanje rasvetom i svetlosne scene.

KLIMATIZACIJA

Daljinsko upravljanje klimatizacionim i sistemima ventilacije je jedan od najvećih generatora ušteda u sistemu pametnog stana. Upravljanje klimatizacijom i grejanjem može uštedeti od 30% do 50% energije, u zavisnosti od godišnjeg doba i termičke izolacije u objektu. Upravljanje se obično vrši po sistemu uključi/isključi ili se ugrađuje u sistem proizvođača, ukoliko postoji takva mogućnost. Najčešći vid upravljanja je sa udaljene lokacije putem odgovarajuće aplikacije instalirane na vašem pametnom uređaju. Upravljanje klimatizacijom može biti pojedinačno ili da se implementira u programske scenarije sa drugim uređajima.

ROLETNE

Motorizovane zavese i roletne, zamračivači ili tende su sastavni deo svakog objekta. Sistem pametnog stana zavese, roletne i tende stavlja pod kontrolu, na jednostavan način sinhroniše njihov rad i omogućava njihovo sprezanje u scenarija. Na taj način oni postaju sastavni deo nekog ambijenta, uz rasvetu i ostale uređaje. Takođe, moguće je upravljanje uspostaviti i u odnosu na kućnu meterološku stanicu, koja će da izda komandu namotavanja roletni u zavisnosti od brzine vetra. Najčešće se realizuju scenariji:

 • • spuštanja svih roletni pri izlasku iz stana
 • • dizanje svih roletni pri povratku u stan
 • • spuštanje određenih grupa roletni pri odlasku na spavanje (scenario "laku noć") i dizanje istih pri scenariju "dobro jutro"
 • • spuštanje roletni u dnevnom boravku i trpezariji pri aktiviranju scenarija "gledanje kućnog bioskopa"
 • • automatsko uvlačenje tendi kada počne kiša ili brzina vetra pređe određenu vrednost
 • • spuštanje/dizanje roletni u određenom periodu dana (izlazak/zalazak sunca)

MULTIMEDIJA

KNX sistem omogućava da se vaš dom pretvori u prostor koji će omogućiti zabavu u trenucima odmora i relaksacije. Porodica će češće biti na okupu, a dolazak prijatelja neće zahtevati veliku pripremu prostora. Na televizoru ćete lako prikazati omiljeni film iz lične kolekcije. Brzo možete prikazati video klipove koji se nalaze na vašem mobilnom uređaju. Izbor muzike je jednostavan. Slušajte lokalni radio, internet radio ili pesme iz lične kolekcije. Pogledajte video zapis sa YouTube-a ili seriju koju ste propustili.

KAMERE

IP kamere se mogu opisati kao kombinacija kamere i računara. One beleže i prenose slike direktno preko IP mreže, omogućujući pri tom ovlašćenim korisnicima da lokalno ili udaljeno vide, sačuvaju i upravljaju videom preko standardne infrastrukture IP bazirane mreže. IP kamere imaju sopstvenu IP adresu. Povezane su na mrežu i imaju ugrađen web server, FTP server, FTP klijent, e-mail klijent, upravljanje alarmom, programabilnost, i još mnogo toga. IP kamera ne mora biti povezana na PC, jer funkcioniše nezavisno od njega i može biti postavljena gde god postoji IP konekcija.

ALARMNI SISTEMI

Često se u okviru integrisanog sistema pametnog stana nalazi i inteligentni alarmni podsistem. U slučaju alarmnih stanja (provale, požara, poplave i sl.), pored već standardnih funkcija telefonske dojave alarmnih stanja, aktiviranje alarmne sirene, zoniranje prostora, audio nadzor u slučaju alarma, inteligentni alarmni sistem ima i dodatne funkcije koje ga izdvajaju od standardnih. Složene funkcije inteligentnih alarmnih sistema:

 • • aktiviranje automatizovanih uređaja u slučaju alarma (paljenje-gašenje celokupne rasvete, spuštanje svih roletni, aktiviranje zvučnog upozorenja itd.)
 • • jedinstvena preventivna i funkcija odvraćanja koja je realizovana kroz simulaciju prisustva kada su kuća ili stan prazni, povremenim aktiviranjem određenih grupa rasveta, roletni i sl.
 • • "panik" funkcija aktiviranja alarmne sirene i telefonske dojave kada u kući ili oko kuće čujemo sumnjiva kretanja ili druge neuobičajene zvuke

PROŠIRENJE SISTEMA

ANDROID SERVER

EcoPilot je isplativa alternativa složenim i veoma skupim kućnim serverima. Sa EcoPilot-om, možete lako da kreirate pravila koja automatizuju vaš pametan stan. Primeri:

 • • Every MON, TUE and WED at 7am turn on the light in the corridor.
 • • 60 minutes after Sunset lower the blinds in the bedroom.
 • • When the door alarm is triggered, turn on all lights in the building.

Kreiranje takvih pravila je skoro jednostavno kao podešavanje alarma na Android telefonu. Ne treba vam nikakvo znanje o KNX tehnologiji koja stoji u pozadini sistema. Da biste koristili EcoPilot, potrebna vam je besplatno dostupna EcoPilot serverska aplikacija koja može da se instalira na bilo kom Android uređaju, plus ayControl aplikaciju za kreiranje i izmenu pravila.

METEOROLOŠKA STANICA

KNX meteorološka stanica detektuje meteorološke podatake: "brzinu vetra", "padavine", "sumrak", "temperaturu" i osvetljenje u tri pravca. Njena glavna oblast primene je automatska, vremensko - zavisna kontrola roletni, tendi i prozora na motorni pogon. Ukoliko meteorološka stanica na krovu registruje preveliku brzinu vetra roletne se automatski podižu kako se ne bi polomile nezavisno od komande korisnika. Meteorološka stanica na krovu podešena je da predviđa promene i da odgovara, na primer podizanjem spoljašnjih kapaka da bi odbila ili zadržala toplotu.