Klimatizacija i grejanje

Klima uređaji - split sistemi

klima uredjaj

Sistem Pametnog stana u svojo ponudi ima mogućnost kontrole split klima različitih proizvođača putem IC signala kroz KNX sistem.Pomoću IC Emitera snimaju se i emituju IC kodova za pojedine funkcije, a događaji poput promene temperature mogu biti i okidač za druge razne scenarije upravljanja kućnom automatizacijom. Aplikacija za vizuelizaciju vam pruža mogućnost da zaboravite na brojne daljinske upravljače. Zaboravili ste ugasiti klima uređaj ili želite da vas dočeka ugodno rashlađen dom kad se vratite s posla ili puta? Od sada to nije problem.

Za pojedince je to dodatni komfor koji im omogućava da pripreme prostor na željeni nivo udobnosti pre nego što dođu u taj prostor (npr. zagrevanje vikendice dan pre dolaska. Ako se prostor nije dugo vremena koristio treba mu jako puno vremena da se postigne željena temperatura). Za korisnike kojima klima uređaj koristi kao dodatna ponuda u turističkoj delatnosti, vlasnik u svakom trenutku ima kontrolu nad klima uređajima, dostupna mu je i informacija koristi li se klima uređaj i u kojoj meri. Uz ovu kontrolu omogućavaju se znatne uštede energije i novca ukoliko se klima uređaj ne koristi razumno.

Etažno grejanje

radijator

Upravljanje etažnim grejanjem u prostoru se može realizovati pomoću termostata i aplikacije za vizuelizaciju, odakle se sa jednog mesta mogu očitati/postaviti željene temperature, različite za svaku zonu. Ponuđene funkcije omogućavaju podršku različitim strategijama energetske efikasnosti. Promena režima rada u stanu ili kući je jednostavna, bez potrebe za tehničkim predznanjem korisnika.

Moguće je nezavisno upravljanje temperaturom u svakoj prostoriji u različitim vremenskim intervalima u toku dana. Tokom zime, dok su deca na zimovanju, moguće je podesiti temperaturu u njihovim sobama na minimum, dok je temperatura u ostalim prostorijama objekta optimalna. U zadato vreme sistem automatski uključuje grejanje i u njihovim sobama kako bi temperatura dostigla optimalnu vrednost pri njihovom povratku.

Dodatno, pomoću senzora za detekciju prisustva u prostoriji je moguće menjati željenu temperaturu, kao i u slučaju detekcije otvorenog prozora. U tom slučaju sistem reaguje automatski i grejanje se smanjuje ili potpuno gasi.

Podno grejanje

podno grejanje

Podno grejanje je najekonomičniji vid grejanja, jer se kompletan proces odvija na veoma niskoj temperaturi. Pod se greje na temperaturi od 21 do 28ºC. Veoma velika grejna površina obezbeđuje ravnomernu raspodelu temperature od poda ka plafonu

Zamislite izlazite iz kade, hladno je jutro, nogom stajete na pločice zagrejane na 25˚C. Zamislite da hodate bosi po vašem zagrejanom podu u kuhinji dok napolju pada sneg ili vaše dete sedi i igra se na kamenom podu u dnevnom boravku.

Sistem pametnog stana poseduje mogućnost upravljanja podnim grejanjem na različite načine i nevezano za proizvođača i sistema podnog grejanja. Prilikom projektovanja sistema potrebno nas je kontaktirati da bi se ostavila mogućnost kontrole, tj. povezivanja u KNX sistem.